...amit már régen el kellett volna kezdeni...
Informatika

Hogyan lopnak Steam fiókot 2020-ban?

Sajnos még manapság sincs mindenki tisztában azzal, hogy mennyire veszélyes hely lehet az internet világa. Sose tudhatjuk ki ül az internet túloldalán, aki azon van, hogy adatokat csaljon ki belőlünk.


Itt sem történt ez másképp.


A minap rám írt egy ismerősöm, hogy sikeresen ellopták a Steam fiókját mert figyelmetlen volt és segítsek neki visszaszerezni. Megkértem, hogy mesélje el hogyan lopták el tőle a fiókot, amit készségesen meg is tett.

Szeretném jelezni, hogy a Steam fiókon be volt kapcsolva a Steam Guard funkció pont azért, hogy ez ne történhessen meg.

A hiba

„A minap játék közben kaptam egy üzenetet egy játékostól, aki azt mondta, hogy véletlenül jelentett a Steam-nek. Majd kaptam egy Discord profilt amire azt mondta, hogy ez egy Steam support profil ide írhatok, ha azt szeretném, hogy semmis legyen a jelentés. Meg is tettem, felvettem a kapcsolatot a belinkelt profillal, mert attól tartottam, hogy a véletlen jelentés miatt zárolják a fiókom. Beszéltünk pár szót majd kérte, az email címemet, nem sokkal később a telefonomra érkezett Steam Guard kódot is ez a személy. Itt kellett volna észbe kapni, hogy ezt nem kellene megadni, de én megadtam. Mire feleszméltem már a fiókomhoz tartozó email címet meg is változtatták majd a jelszót és a Steam fiókom nevét is. Ekkor döbbentem rá, hogy átvertek.”

A járható út

Ez után felvettük a kapcsolatot a Steam Ügyfélszolgálatával (természetesen angolul) a [email protected] címen, ahol megírtuk a történteket és kértük a fiók visszaállítását.

Néhány nap múlva megérkezett a válasz, hogy a fiók visszakerült az eredeti tulajdonosához.

Ő szerencsés volt, te ne kockáztass.


Konklúzió?

Soha nem adunk meg sem jelszót sem pedig Steam Guard kódot senkinek.

Miért is?

Mert aki tényleg a Steam nevében beszél veled sose fog kérni ilyet tőled. Ugyanis nincs rá szüksége. Ez alól kivétel nincs!
Csak és kizárólag kettő hely van, ahol ezeket a kódokat biztonságosan beírhatod ahhoz, hogy bejelentkezz. Az egyik a Steam által kiadott alkalmazások halmaza (Steam Guard alkalmazás Androidra/IOS-re vagy a Steam asztali alkamazása), a másik pedig a Steam weboldala.

Honnan tudom, hogy valóban a Steam weboldalon vagyok és biztonságban beírhatom a jelszavam?

A böngésződ címsorában domain névként ezt kell látnod:
https://store.steampowered.com/
mint előtag. Illetve egy kis lakat is meg kell mellette, hogy jelenjen így:
Steam link

Ekkor biztos, hogy a hivatalos Steam weboldalon vagy itt biztonságosan beírhatod a jelszavad a bejelentkezéshez.

Egyéb platformokon tilos ezeket a kódokat megadni, ha azt szeretnénk, hogy ne kerüljön a Steam fiókunk illetéktelen kezekbe!


Itt találhatsz még egy kis olvasnivalót ebben a témában:
https://support.steampowered.com/kb_article.php?ref=1266-OAFV-8478&l=hungarian


Hozzászólások

Pin It on Pinterest