...amit már régen el kellett volna kezdeni...
Gondolat ébresztő

Hibáztam… mit tegyek?

mistake-g96b5085f7_640

Kicsivel több mint egy év után, újra igába hajtom billentyűzetem, hogy egy szerintem fontos dologról írjak.

Hiba mint felismerés

Amikor elkövetsz egy hibát, abban a pillanatban nem is biztos, hogy tudod, hiba volt. Viszont idővel rájössz, hogy nem döntöttél jól, hogy mi a jó, az pedig nem mindig egyértelmű. Mikor rájössz, hogy hibáztál elfog egy keserű, rossz érzés és megpróbálsz kibújni belőle. Ez ösztönös viselkedés, hidd el nem veled van a gond.

Elfogadás

Az első feladat, hogy el kell fogadnod, hogy hibáztál. Minél előbb elfogadod annál hamarabb kezdhetsz el megoldást keresni rá. Mert a megoldatlan hiba mindig hiba marad, viszont egy megoldott hiba sokszor olyan mintha csak egy kis “döccenő” lett volna a mindennapok hosszú sztrádáján.

Hibát hibára

Ha nem sikerül elfogadnod, hogy hibáztál, akkor valójában ezzel elkövetsz egy újabb hibát. Innentől kezdve ez egy útvesztő ahonnan nagyon rázós és nehéz út vezet vissza.

Megoldás

Amint elfogadtad, hogy hibáztál, kereshetsz rá megoldást. A hibák megoldása sokszor nehéz és igen is kényelmetlen szituációkkal járhat. Nincs mit tenni ezt a békát le kell nyelni, hisz az, hogy létrejöjjön egy megoldás a hibánkra, elengedhetetlen már-már törvényszerű.

Mindig olyan megoldást kell keresni rá ami kiküszöböli az újbóli hibázási lehetőséget, ugyanis a pillanatnyi “megoldás” valójában csak tűzoltás.

Lezárás

Ha a megoldást megtaláltad a hibádra, el kell tudnod fogadni azt teljes egészében és le kell tudnod zárni, hogy túlléphess a hibádon. Nagyon fontos, hogy ne emésszük magunkat a kelleténél tovább egy adott hibán, mert az már csak ront a jelenlegi helyzetünkön.

A hibák révén tanulunk.

Mark Lawrence
Hozzászólások

Pin It on Pinterest